Aflati ce se intampla daca nu returnati la timp imprumuturile persoane fizice nebancare pe care le-ati contractat.

Executarea silită a creditelor nebancare 2018

În anul 2017, Biroul de Credite (instituția care se ocupă de menținerea evidenței persoanelor care figurează cu restanțe la instituțiile ifn ca urmare a accesării și neplății unui împrumut nebancar) a oferit publicității valoarea creditelor neperformante care ajunsese la suma de aproximativ 7,7 miliarde de lei. Numărul celor care erau în procedură de executare silită persoane fizice credit nevoi personale era de peste 670,000 de persoane, ceea ce înseamnă că pentru aceștia obținerea unui nou credit rapid nebancar 2018 este o operațiune aproape imposibilă.

Cu toate acestea, multe dintre instituțiile care acordă împrumuturi persoane fizice nebancare sunt interesate să colaboreze cu acești clienți considerate ca fiind restanțieri și rău platnici (Zaplo sau Ferratum), dacă respectivele persoane au dat dovadă de bună credință, au achitat debitele restante și au dovedit că și-au însușit lecția primită. Care este adevărul despre modul în care decurge procedura de executare silită pentru aceste persoane și cum se ajunge la prescrierea datoriilor mai vechi de 3 ani vom încerca să descoperim în acest articol de astăzi.

Ce se întâmplă dacă nu plătesc creditul de nevoi personale?

Una dintre greșelile cele mai frecvente pe care persoanele care doresc sau deja au contracat împrumuturi persoane fizice nebancare o săvârșesc este aceea de a crede că împrumuturile de la societățile nebancare nu trebuie returnate în termenul și condițiile stabilite la acordarea acestora. Mulți cred că un astfel de împrumut nevoi personale, din moment ce este atât de ușor acordat, fără a fi necesare foarte multe acte/documente și perioada de timp în care suma de bani este recepționată este foarte scurtă, reprezintă o ofertă care nu implică respectarea anumitor condiții. Dimpotrivă, ca orice credit, acesta trebuie rambursat în mod corect, așa cum s-a stabilit, astfel încât acești bani împrumut până la salariu să vă rezolve problemele pe care le aveți și nu să va creeze altele noi.

S-a tot discutat despre prescripția dreptului de a cere executarea silită, numai că, mulți dintre cei care au accesat un împrumut nebancar persoane fizice uită că în legea contractelor civile, dintre părți, dar și legea fiscală, o obligație asumată în cadrul unei înțelegeri trebuie să fie dusă la îndeplinire de către cel care și-o asumă. De aceea, pentru a nu ajunge în această situație ingrate, de a suporta în primul rând dobânzi penalizatoare care se încadrează între 1,2% și 1,75%/ziua de întârziere, în funcție de compania de la care ați obținut împrumutul, iar mai apoi să fiți raportați la Biroul de Credite și supuși procedurii de executare silită persoane fizice, mai bine optați pentru una dintre următoarele soluții:

  • Notificarea din timp asupra imposibilității de achitare în totalitate a credit nebancar și alegerea variantei de achitare a unui comision aferent perioadei de prelungire a duratei de rambursare a împrumutului;
  • Alegerea soluției refinanțării unui credit nevoi personale neplătit de la o altă companie ifn, care acordă condiții mai accesibile din punct de vedere financiar.

Probabil, cel mai cunoscut caz de executare silită de pe piața românească de creditare nebancară este cel al unui credit Provident neplătit, care implică foarte mult consum mental din partea celui implicat (notificări peste notificări zilnice, vizite din partea unui reprezentant al acestei companii pentru recuperarea debitului restant și mai apoi acționarea în judecată și demararea procedurii de executare silită credit nevoi personale asupra bunurilor mobile și imobile ale debitorului până la îndestularea creditorului).

De ce acordă companiile nebancare împrumuturi rapide online?

Este total eronat să considerați că societățile nebancare nu sunt interesate să își recupereze sumele împrumutate, precum și dobânzile legal aplicate acestor sume, mai ales dacă nu puteți să le returnați. Oricare societate de credit de nevoi personale vă obligă să achitați la termen și în condițiile stabilite sumele de bani împrumutate. Interesul acordării unor asemenea împrumuturi nebancare este comun, fiind în folosul atât al împrumutatului (care își rezolvă în timpul cel mai scurt și de urgență situațiile neprevăzute care au apărut în viața lui), cât și a societății nebancare care acordă un împrumut rapid (această oferă o sumă de bani în anumiți termeni și condiții, plus o dobândă calculată raportat la suma împrumutată și termenul de rambursare).

Ce se întâmplă dacă nu returnez la timp împrumuturile persoane fizice nebancare?

În momentul în care ai contractat un împrumut nevoi personale îți asumi anumite obligații în vederea rambursării sumei împrumutate. Această sumă este acordată raportat la o anumită perioadă de timp în care trebuie returnată (această perioadă poate varia de la 30/35 și până la 45 de zile în cazul anumitor companii nebancare). Dacă ai luat bani împrumut până la salariu, asta înseamnă că în momentul în care ai primit salariul trebuie să înapoiezi suma de bani împrumutată.

Desigur, în cazul în care îți vine greu, poți să solicitați o păsuire din partea celor în drept, însă nu vă așteptați să primiți o astfel de prelungire pentru perioade foarte lungi de timp. În principiu, un împrumut nevoi personale este un credit oferit pentru o perioadă scurtă și determinată.

Nereturnarea acestuia o să atragă implicit penalizări, care pot însuma un anumit procent per ziua de întârziere, iar în cazul în care aceste penalizări se cumulează, suma penalizatoare poate avea valori foarte mari.

Societatea bancară care a acordat împrumuturi ro este îndreptățităca în momentul în care constată că nu va îndepliniți obligațiile legal asumate, să anunțe Biroul de Credit, ceea ce va avea repercursiuni negative asupra credit-scoringului.

Compania nebancară poate solicită ajutorul unor societăți specializate în recuperarea de creanțe și debite restante sau poate ceda drepturile sale unei astfel de societăți, care urmând procedura legală de recuperare, vă poate urmări prin toate metodele și procedurile legale pentru recuperarea datoriei și a debitelor de penalizare acumulate.

Recuperarea acestor debite se poate face prin orice modalitate legală, inclusiv operațiunea de executare silită, poprire sau pe cale judecatoareasca.

Ce se întâmplă dacă întârzii cu rata la bancă?

Contractul de împrumut este purtător de obligații pentru ambele părți implicate, așa că nu este mirare că atunci când una dintre acestea nu-și execută datoria asumată în mod voluntar ajunge să fie obligată prin mijloacele legale să o ducă la îndeplinire. Creditul bancar, asemenea celui nebancar implică respectarea acelorași obligații, ceea ce înseamnă că în momentul în care clientul a întârziat cu plata ratei aferente împrumutului o să intervină declanșarea procedurii de urmărire a recuperării debitelor restante:

  • Notificarea debitorului conform legii executării silite în vederea punerii în tema asupra întârzierii de la plata ratei;
  • Solicitarea achitării datoriei restante în cel mai scurt termen și aplicarea dobânzii penalizatoare pentru fiecare zi de întârziere;
  • Demararea procedurii de notificare a Biroului de Credit în cazul în care clientul nu și-a achitat rata pentru o perioadă de 30-60 de zile sau maxim 90 de zile;
  • Demararea procedurii de executare silită banca pentru recuperarea debitelor restante în instanță;
  • În urma obținerii unei hotărâri definitive și irevocabile, instituția creditoare purcede la recuperarea datoriilor și dobânzii penalizatoare prin aplicarea acțiunii de poprire pe venituri a debitorului sau asupra bunurilor mobile și imobile până când se realizează rambursarea în tot a sumelor datorate.

S-a tot discutat printre datornici de prescrierea datoriilor mai vechi de 3 ani, dar, o astfel de acțiune nu se întâmplă pentru că instituțiile în cauza solicită din timp demararea procedurii de executare și recuperare a debitelor, mai ales că BNR monitorizează cu mare atenție nivelul creditelor neperformante ale instituțiilor care acordă credite nebancare (pentru anul 2018 se dorește scăderea acestora până la valoarea de 6%).

După cât timp se prescrie o datorie?

Deși este destul de improbabil că o astfel de societate ifn să nu demareze procedura în termenul stabilit de lege, dacă debitorul nu a primit nicio notificare despre neplata datoriei și nici nu i-a fost impusă o poprire salarială sau pe venit, atunci prescripția executării silite contract de credit se realizează în termen de 3 ani. Pentru a vă edifica în mod concret asupra modului în care funcționează prescripția executării silite, articolul 405 din Codul de Procedura Civilă este foarte util pentru stabilirea modului în care poate fi întreruptă curgerea termenului de prescripție.

Nu există nicio societate care activează în acest domeniu și care acordă împrumuturi urgente persoane fizice, care să nu activeze clauză de penalizare pentru neplata la timp sau care să nu solicite plata datoriilor. Dimpotrivă, acestea procedează și la o verificare datorii firma la care vă desfășurați activitatea și unde va solicita demararea procedurii de poprire (care nu poate fi activată decât atunci când există o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă și nu mai mult de o treime din venitul debitorului).

Cum se poate rezolva situația unui împrumut nevoi personale care nu se poate returna la timp?

Chiar și în cazul obținerii unui credit nebancar rapid pentru prima dată (care implică 0% dobândă), în cazul nerambursării la termen, și acesta poate să vă aducă plăți penalizatorii și costuri suplimentare. Pentru a rezolva această situație neplăcută, puteți solicita o prelungire a termenului de rambursare, chiar dacă această nu este decât o soluție pe termen scurt. În mod obișnuit, un credit de tipul bani împrumut până la salariu poate fi prelungit cu o perioada de 7, 15 sau 30/35 de zile, însă cu plata unor sume compensatorii către compania nebancară care a acordat acest împrumut.

Cea mai eficientă și viabilă soluție pentru rambursarea unui împrumut nebancar urgent rămâne achitarea acestuia în termenul stabilit inițial, fără să mai fie necesară prelungirea acestuia și nici apariția unor riscuri precum penalizări, costuri adiționale sau situații în care credit scoringul unei persoane și o creditare ulterioară să aibă de suferit. Achitați-vă la timp împrumuturile persoane fizice nebancare și întotdeauna împrumutați în mod responsabil!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>